maandag 7 februari 2011

deel 4

Vandaag zijn we naar Helmond en nemen onze kleindochters mee die kant op want die hebben bij de andere opa en oma gelogeerd ivm de verhuizing van hun ouders. Tegelijkertijd kunnen we nu ook direct hun nieuwe huis bewonderen. Maar door Aart zijn tip kan ik nu dus wel bloggen ook al is het als ik dit schrijf donderdagavond.

Deel 4 was zo'n enorm ongelukkig groot patroon met veel rondingen en het ging ook nog alle kanten op. Om dit deel te bewerken heb ik echt letterlijk en figuurlijk alles uit de kast gehaald om te kijken welke stof hier nu mooi op uit zou komen. Ik vond een prachtige gekleurde chiffon. Deze gestreken (nat) en laten drogen op de balustrade. Maar ja, dan moet je wachten he, dus toch nog maar even verder zoeken. En ineens had ik het: puffpaint. Tijdens de cursus die ik dit najaar volgde met o.a. puffpaint, had ik direct maar de hele voorraad van Henny Zikken meegenomen. En daar had ik nog niets mee gedaan.

Ik had o.a. geel en blauw, en daar had ik genoeg aan om een mooie okergele van te maken. Wat dat was nu net de lichte kleur die verwerkt is in de donkere stof. Oh, wat was ik blij toen ik echt helemaal de juiste kleur te pakken kreeg. Maar ja, hoe verwerk je dat dan he. Want ik wilde dezelfde rondingen maken als in deel 2, maar dan met puffpaint. Dus zo'n klein spuitflesje gepakt die ik ook wel gebruik om stof te verven. Een trechtertje erbij. Maar ja, de puffpaint wat toch wel wat droog geworden, dus op hoop van zegen water toegevoegd. Het werd er wel dunner van maar nog niet erg vloeibaar. Maar meer durfde ik er ook niet bij te doen. Ik had inmiddels op internet al es gekeken hoe je het moet verdunnen. Ik kwam lijm tegen, maar dat durfde ik al helemaal niet. Dus toch maar de verfmengsel in het flesje gepropt. Ja echt, ik heb het er echt ingeduwd met de achterkant van een penseel. En toen dat toch maar de rondingen op het stof spuiten. Nou, dat gaat niet zo gemakkelijk als met de slagroomspuit. Ik moest zo enorm stijf knijpen dat mijn handen er zeer van gingen doen. Want eigenlijk moest ik ook met beide handen knijpen om de vloeistof eruit te krijgen. Dat werkt niet bevorderlijk om mooie glooiende bewegingen te maken. Hier en daar zijn de lijnen dan ook niet echt mooi en ook niet overal even dik. Maar onder de noemer: "het is handwerk" vond ik dat ik me wel enige vrijheid kon veroorloven.

Toen dat rotwerk af was, bedacht ik me ineens dat ik niet genoeg rekening had gehouden met de toeslag. Om het geheel mooi uit te laten komen leek het me toch wel essentieel dat alle rondingen goed zichtbaar zouden blijven. Ik mag rustig stellen dat ik vreselijk baalde. Dus heeft het wel een paar dagen geduurd voordat ik echt ging puffen. Maar oh, wat werd dat mooi. Daar werd ik dus wel gelukkig van. En dat gaf mij ook de moed om het patroondeel op de ondergrond te leggen. Want inmiddels was ik ook wel zo ver dat ik de ondergrondstof op tafel had gelegd naast de stik en trek. Immers, dan kun je ook pas alles op maat knippen en vaststrijken. Maar met dit rottige patroondeel wilde het niet echt lukken. Totdat ik op Mariejette haar blog http://marriejetjesquiltjesenzo.web-log.nl/mijn_weblog/2011/02/hoe-doe-ik-het.html las hoe zij het deed. En dat was nu net de tip die ik nodig had.

En ik heb het ook direct toegepast. Inmiddels had ik ook 2 batikjes uit andere patroondelen geknipt want die moesten onder dit rare gedeelte komen te liggen. Het was een heel gegoochel om wel alle rondingen van het puffpaint in het zicht te krijgen en dan ook nog het juiste patroon te behouden, maar met Marriejet haar tip is het wel gelukt. Dus daardoor kan ik jullie nu alles laten zien tot en met patroondeel 4.

3 opmerkingen:

hannie zei

Het word geweldig! Ook de delen met puffpaint. Hoe doe je dat toch met de kleur? is hij al kant en klaar of meng je zelf de verf erdoor? Ik dacht dat je het al eens had uitgelegd.maar ja,dat geheugen!

Dea zei

Leuk dat we elke dag bij je kunnen bijlezen. Maar dit heb je toch niet allemaal afgelopen week gedaan?
Geweldig toch, dat je dan door tips van een ander logje, geholpen bent!
Het wordt een mooi geheel zo! Komen er nu nog meer patroondelen? En wat ik me ook afvraag: hoe begin je met zo'n patroon? Maak je eerst een tekening in het klein of werk je gelijk groot en op het patroonpapier?

marjolijn zei

oh meissie wat ben je toch mooi bezig! Ik moet maar snel weer eens komen buurten, want dit moet ik toch echt even "in real" komen bewonderen. Prachtig hoe je die puff paint hebt gebruikt. Dat ben je dat kl...werk toch snel vergeten.