vrijdag 1 april 2011

Herstel van de toekomst

Dat is de titel van het lokatietheater in de strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda, die wij vanavond hebben bezocht. Omdat de lokatie een net gerestaureerde strokartonfabriek is, die voordien al sinds 1968 niet meer in gebruik was, waren we goed voorbereid met een kussentje voor onder de billen en fleecedekens om ons te verwarmen.


Al direct, nadat we (Linda, Monique en dh) het terrein hadden betreden begon de proloog al in de buitenlucht. Zo kom je al direct in het verhaal en kom je al helemaal terug in de oorlogstijd. Armoe alom.

Verderop werden we getrakteerd op een mooi stukje muziek met daarnaast het uitladen van een heel oude vrachtwagen waarna de stropakken via een lopende band de fabriek in werden vervoerd.


Vervolgens kwamen we bij de ingang van de fabriek waar een enthousiast vertellende gids ons eerst wat vertelde over hoe het vroeger ging in de fabriek en hoe de fabriek tot stand was gekomen.

Daarna nam hij onze groep mee naar binnen langs diverse ruimtes waar hij boeiend vertelde over het fabrieksproces. Tijdens zijn verhaal waren er figuranten die zijn verhaal ondersteunden.
Zo was het in die tijd normaal dat moeder de vrouw tussen de middag langs kwam om haar man te voorzien van koffie en het weinige brood wat had ze te bieden.

De voorstelling zelf was fantastisch om te zien. Het verhaal gaat over strokartonarbeiders die zitten ondergedoken in de fabriek waar de stroman ze vervolgnes nog 6 jaar laat werken en hen in de waan laat dat de oorlog nog steeds over Nederland raast.

Mocht je in de buurt wonen is het zeker een aanrader. Zelfs de prijs van 18 euro voor een kaartje vond ik persoonlijk goedkoop. En voor ons ook nog dicht bij huis.
De kaarten zijn te bestellen via stichting peerd waar je ook meer informatie kunt vinden. Stichting Peerd is het theatergezelschap dat dit prachtige stuk heeft gemaakt. Vergeet ik nog te vertellen dat het stuk grotendeels in het gronings wordt vertolkt.

5 opmerkingen:

ina zei

kan me voorstellen dat je genoten hebt.

marjolijn zei

oh dat klinkt echt geweldig. Ik gooi het hier even in de groep! Wat een gezellig verslag heb je er van gemaakt. En is je grijze lokje weer weg?

Anoniem zei

Wat een alternatief optreden. Ziet er leuk uit
Marjo

Janny de Roo zei

Wat een ellende he....ik ben zelf opgegroeid in de Veenkoloniën, (Borgercompagnie) en weet er dus alles van. Scheemda en de fabriek is mij ook wel bekend en ik had er over gelezen dat de fabriek opgeknapt ging worden. Jij hebt het heel mooi beschreven Christina...!

Gerrit Blaauw zei

Leuk artikel. Bedankt.
Gerrit Blaauw (locatiemanager HvdT)