zondag 3 april 2011

MeerArt in Veendam

Ik heb net al een blog over deze tentoonstelling geschreven op http://startpagina-artquilten.blogspot.com.

Hier wil ik het toch personaliseren, want ik trof daar natuurlijk een aantal bekenden waaronder Marjolijn, Tineke, Marjan en Marijke van onze artgroep. Marijke was deelnemer aan de tentoonstelling en zij had de uitnodigingen voor de meiden verzorgd. Ik had zelf al een uitnodiging van Rita Berghuis gekregen die ook deelnemer is. Daarnaast liet Marijke ons kennismaken met Thera die ook deelneemt aan deze tentoonstelling maar die zich ook heeft opgegeven voor onze artgroep.

Allereerst moet ik even vermelden dat ik de eerste jaren van mijn quiltcarriére les heb gehad bij Rita Berghuis en in een later stadium kregen Tineke en ik privéles van Rita. Dat was natuurlijk altijd reuze gezellig. Daarom vond ik het ook zo leuk om Tineke en Marjan vol bewondering te zien staan bij een quilt van Rita.

Als je echt jaren les hebt gekregen van dezelfde juf dan herken je ook direct haar werk. Deze quilt herkende ik dan ook direct aan Rita haar eigen manier van werken. Bovendien herkende ik de zeefdruk, want die hadden Tineke en ik al jaren eerder gezien. Natuurlijk heb ik ook nog even met Rita gesproken en samen hebben we deze quilt maar even besproken. Heerlijk is dat he. ZIj de juf ik de leerling. Dat verandert nooit. Wat ik zo knap aan haar werk vind is dat ze de teksten die ze vaak in haar quiltwerk gebruikt, zo uit de losse hand kan quilten. Rita zegt daarover: ik heb een timmersmanoog. Als je quilt is dat een zegen. Die laatste zin zijn mijn woorden hoor.

In diezelfde zaal hing ook een hele grote quilt, waarvan ik dan direct denk: hoe krijg je zo'n ding onder je naaimachine door? Ik schat zo in dat de quilt wel 2 meter breed is en ruim 1.30 hoog. De maakster is Gisela Stumpenhausen. Het zijn allemaal stroken stof die in de breedte zijn genaaid.

Maar aan een zijde, zodat de bovenkant open staat. Wat ik vooral heel leuk vind zijn de randen die niet afgewerkt zijn. Nu bedenk ik me dat het fijn zou zijn als ik daar een detailfoto van had gemaakt, maar dat is niet zo. Jullie zullen het moeten doen met een foto van de zijkant waarbij ook direct de naam en titel zijn vermeld.

Dan was er nog een wand waarop allemaal 30x30 quiltjes hingen.

De meeste foto's die ik heb gemaakt waren gewoon moeilijk om te maken omdat er veel mensen in de zalen aanwezig waren. Daarom zijn ze soms vanuit een vreemde hoek genomen.

Persoonlijk vond ik deze heel mooi. Het is een soort vlies waarvan 3 lagen achter elkaar hingen met een tussenruimt van zo'n 10 cm. Je moet er recht voor staan om de diepte te kunnen zien. Er zal geen foto zijn die recht doet aan zo'n mooi werk. Er waren 2 van, maar als je de kans krijgt moet je ze echt met je eigen ogen gaan bewonderen. Ze zijn van Marjon Hoftijzer.


En dan nog 2 foto's:


5 opmerkingen:

Nienke zei

Die jij zo mooi vind op vlies, is van Marjon Hoftijzer en nu had ik weer het geluk dat ik daar deze winter bij 'mijn juf' met mijn neus bovenop zat, want het hing in de lesruimte! Leuke tentoonstelling, ik hoop nog te gaan!

Janny de Roo zei

Daar ga ik beslist kijken, het lag al in de bedoeling. Veendam, mijn (gemeente)geboorteplaats.....
Enige jaren geleden heb ik de tentoonstelling van deze groep ook gezien. Ik vond het toen prachtig, zo te zien doet het dit keer niet onder aan de vorige....

marjolijn zei

Deze tentoonstelling is echt de moeite waard. Ik heb vanmiddag wel genoten. Het was erg druk, maar dat heeft ook wel wat. En wat een geluk dat er vandaag gefotografeerd mocht worden, volgens mij mag dat anders niet. Maar er is ook een erg mooie catalogus te koop.

Hannie de Beer zei

Ook ik was van plan om die tt te gaan bekijken. Ik heb begrepen dat hij tot augustus is verlengd?

Dea zei

Dat ziet eruit als een interessante tentoonstelling! Bedankt voor je verslagje en foto's. Wie weet, ga ik er zelf ook nog een keer kijken.