vrijdag 12 oktober 2012

Ellips vorm


Nadat ik er wat berekeningen erop los had gelaten om de juiste verhoudingen te krijgen.kwam ik tot de volgende maten. In het midden moet de kraal 20 cm doorsnede krijgen en aan het uiteinde aan de buitenkant 10 cm en de binnenkant wist ik toen nog niet. Want je moet je eerst een kraal visualiseren om te begrijpen wat ik bedoel. De kralen moeten ergens om heen geregen worden. En de afmetingen van de ketting moet wel in verhouding zijn. Zo kwamen we tot de slotsom om voor scheepstouw te kiezen. Eerst es wat gezocht op marktplaats, maar toen ineens kreeg ik het idee om Leny te vragen. Zij had jaren ervaring in de scheepswereld en zij zou me vast kunnen vertellen waar ik mooi touw zou kunnen kopen. Dus een mailtje was snel geschreven en met terugkerende post kreeg ik al een foto van touw wat zij nog hadden liggen.  Dat was dus snel en naar volle tevredenheid geregeld. Nu had ik een basis waar ik op kon werken. Het touw heeft een omtrek van 6.5 cm en dus een doorsnede van 2 cm. Gelukkig hoefde ik die berekeningen niet zelf te maken, want het internet levert hier ook een oplossing voor: kijk hier maar eclecticsite.

Omdat de tunnel er wel makkelijk omheen moet glijden koos ik voor de binnenzak een doorsnede van 3 cm.

Het wordt wel een heel technisch verhaal he.Nu wist ik in ieder geval hoe het eruit moest zien, maar hoe bereik je zo'n ellips vorm in stof utigevoerd. Gelukkig zijn daar de nachten voor uitgevonden waarop je niet kunt slapen. Ik kwam tot de volgende conclusie: wanneer 1 kraal 60 cm lang moet worden dan worden 2 helften 30 cm lang. Het is nodig om de kraal in 2 delen te maken omdat je anders geen ellipsvorm kunt krijgen. En dan nog even terug naar het stuk hierboven: in het midden moest ie dan 20 cm doorsnede worden en aan het uiteinde 10 cm breed. Dus moest ik een soort taartpunten snijden. En om ook nog contrast te krijgen moest ik nog een kleur maken bij mijn eerste gezeefdrukte lap. Dat dat goed is gelukt hebben jullie in mijn vorige blog kunnen lezen.

Omdat ik nog nooit eerder 3-dimensionaal heb gewerkt leek het me handig om eerst een proefkraal te maken. En dat was maar goed ook want ik had bv. de zoomtoeslag niet meegerekend. Deze is dus van ander stof gemaakt.
Op de foto hieronder zit de kraal al helemaal in elkaar. Althans, de buitenzak.


Op de onderste foto kun je ook direct zien waarom ik nooit geen traditioneel werk meer maak, want het lukt me nooit om de puntjes mooi op elkaar te krijgen, dus ook niet om al uiteinden gelijk te krijgen.


Want aan deze uiteinden moeten ook weer driehoekjes komen om aan de binnenzak vastgemaakt te worden. Maar dat ga ik echt niet van te voren ook nog doen. Dat doe ik op het moment dat de kralen allemaal klaar zijn en dan los ik dat probleem wel weer op.11 opmerkingen:

Anoniem zei

Nice post. I went through the post I found it very informative and useful. Thanks for sharing.

janneke zei

Dit is echt het hogere denkwerk.

ann vanherle zei

Lijkt me zeer ingewikkeld maar ben wel nieuwschierig naar het eindresultaat

Hannie de Beer zei

Dit is echt wiskundig berekend! Alleen al bij het lezen krijg ik het wat benauwd. Maar het is jou zeker toevertrouwd.Wij wachten de resultaten gewoon af, super nieuwsgierig!

Ineke zei

Jeetje, ik heb het wel 3 keer zitten lezen maar snap er niks van. Hoeft ook niet want jij lost dat wel op. Succes.

Anoniem zei

Poeh, ingewikkeld, wat knap dat je zo je ideeen uitwerkt.

Christel Sins-Camp zei

Ben halverwege het verhaal gestopt met lezen; meer visueel ingesteld!
Maar ik heb wel je foto's goed bekeken:jammer van de puntjes, maar wel netjes gelakte nagels (ha,ha)!

Nienke zei

Mij krijg je niet gek met veel technische praat, k vind het prachtig en zie het al helemaal voor me, mooi!

Leny Huneman zei

Heb je dat even knap uitgelegd, nadat je het eerst allemaal uitgedokterd had. Petje af!!!!!!!!!!

Janny de Roo zei

Laat mij ook maar liever kijken, ik kan me er geen voorstelling van maken, wat de bedoeling is.....blijf je ons wel op de hoogte houden ? Met foto's dan wel he...

Franny zei

Soms duurt het jaren voordat je er achter komt dat de wiskunde van vroeger toch wel handig is. Ik heb zitten rekenen op de ronde kerstbal.