donderdag 27 september 2012

lamineren

In mijn zoektocht naar leuke links en filmpjes voor de startpagina stuit ik op van alles en nog wat. Het een nog leuker dan het andere. En dan heel af en toe schrijf ik wat vage tips op en dat resulteert in een experiment. Alleen deze keer wel een heel leuke, want het levert je leuke nieuwe lappen op.

Je hebt er maar weinig voor nodig:

- lijm
- water
- vuilniszakken ( in tweeën  knippen)
- potje
- verfrollertje
- verfbakje of -bord
- schilderstape of plakband
- vitrage, organza, als het maar lekker dun is
- dingen die je erop kunt leggen
- witte servetten ( ik gebruikte 3 laags servetten, te koop bij de kwamtum voor 1 euro)

Ik heb gemerkt dat het handig is om, voordat je echt aan de gang gaat, eerst van een aantal servetten de laagjes van elkaar te halen. Ik heb 4 proefjes gemaakt en zeker wel 5 of 6 servetten gebruikt.
Ook is het handig om van te voren al een aantal lapjes op maat te snijden/knippen. En maak niet dezelfde fout als ik. Mijn eerste lapje wat zo groot als 1 gevouwen servet. Dat was dus dom, want wanneer je de servetten uitvouwt is dat 4x zo groot.

Je begint met een vuilniszak (die je van te voren al in tweeën hebt geknipt) met schilderstape vast te plakken op de ondergrond.

Dan moet de lijm verdunt worden in het potje. Ik heb 1 deel lijm en 2 delen water gebruikt. Gelukkig had ik dat opgeschreven. Kijk maar wat je het beste bevalt. Zal per lijm ook verschillend zijn. Ik heb de witte lijm van de Hema gebruikt, want die had ik in huis.

Je doet je  lijmmengsel in je verfbakje en rolt de vuilniszak daarmee in. Denk erom dat je het in ieder geval zo groot doet dat je lapje er op past.

Dan leg je voorzichtig je lapje erop en strijkt er vervolgens weer over met het lijmmengsel.Om het gevoel van het lijmen met een rollertje goed in de vingers te krijgen is het misschien verstandig om nadat je het voorstaande hebt gedaan de eerste keer een servet op dat lapje te leggen (weer voorzichtig) voordat je echt met allerlei dingen aan de gang gaat die je er tussen kunt leggen. Wanneer het servet erop ligt strijk je daarop weer lijm. Heel voorzichtig, want je zult merken: het gaat zo kapot. Ook moet je zelf ondervinden hoeveel druk en hoeveel lijm je moet gebruiken.

Ik heb gewoon gekeken wat ik in huis had. Van die mooie blaadjes van de Action, daar had ik ook 2 soorten decoratie sisal, waavan 1 erg krullerig. Dit bleek minder te werken wanneer je daar te grote (lees hoge) stukken van gebruikt. Ook had ik van die flinterdunne blaadjes die ik jaren geleden kocht bij zo'n grote bloemwinkel, Intratuin of een ander. Dat weet ik niet meer.

Maar je kunt van alles en nog wat hiervoor gebruiken; gedroogde bloemen, draadjes, wol, gewoon wat je in huis hebt.

Dus wanneer je de eerste 'oefening' hebt gedaan ga je verder.

Je begint dus weer met het lijmen van je vuilniszak, het lapje erop, lijmen en dan leg je er van alles en nog wat op. Daar over heen een servet en weer lijm.Toen ik bij m'n tweede experiment kwam ging er nogal wat stuk van het servet. Maar daarover heb ik gewoon weer stukjes nieuwe servet gelegd en gelijmd en dat ging prima. Ik heb zelfs bij eentje na een eerste laag vioolblaadjes en een servet, een tweede laag vioolblaadjes gelegd, ook weer een servet en lijm. Dat ging allemaal prima.

Hieronder kun je beide lagen na elkaar zien. Op de eerste foto is 1 laag vioolblaadjes en een servet en op de 2e foto dus een tweede laag vioolblaadjes en een servet.

Nog een tip: wanneer je midden in een proef zit, moet je wel doorwerken, want ik merkte dat wanneer je te lang wacht met een stap, dat het lijm al begint te drogen en het niet goed meer werkt.


Dit is natuurlijk nog maar een basis. Je kunt er een sandwich van maken en dan quilten, maar je kunt het ook in een frame maken of op een canvas vastmaken, maar ook in een fotolijstje (dan wellicht zonder sandwich en stiksels) is een prachtig afwerking. Ik denk dat ik deze keer kies voor canvas. De ideeën hierover spoken door m'n hoofd. Het wordt vanzelf wat en dan zal ik dat natuurlijk weer met jullie delen.


11 opmerkingen:

Nienke zei

Wat leuk Christina, dat ga ik binnenkort ook eens uitproberen! Bedankt voor de duidelijke uitleg!

Hannie de Beer zei

Fijn,deze duidelijke uitleg! Ik zal het zeker ook eens gaan proberen. Er komen zeker ook nog wat stiksels op op?

ann vanherle zei

Wat leuk! Een aanrader om eens uit te proberen.

joke zei

Bedankt voor de uitleg, maar die lijmlaag tussen de vuilniszak en het lapje? Ik neem aan dat je de vuilniszak niet aan het lapje laat zitten, maar er weer vanaf trekt?
Leuk resultaat.

Franny zei

Wat een leuk experiment. Ik ga het zeker uitproberen. Er liggen al prachtige herfstblaadjes in mijn vensterbank te wachten op leuke verwerkingen.
Franny

els zei

Verrassend. Gaat ook op mijn "to-do"- lijstje.
Ben erg benieuwd wat je er verder mee gaat doen.
Je hebt het duidelijk uitgelegd Christina. Bedankt.

Ineke zei

Weer eens iets leuks. Lijkt een klein beetje op fabric paper.

Leny Huneman zei

Mooie oplossing zo!
Die tweede laag geeft een prachtig resultaat. Had je de eerste laag helemaal laten drogen eerst?

Janny de Roo zei

Mijn eerste gedachte was ook Fabric Paper, maar het werkt toch kennelijk iets anders.....! Bedankt !

Janien zei

Wat een uitdaging! Leuk dat je het hier zo duidelijk hebt beschreven. Ben benieuwd naar de afwerking.
Ennuh, ik vond het niet erg hoor dat je mijn quilt van de att al had laten zien. Alleen maar leuk.

DEKAKADO zei

Super inspirerend!! Groetjes, Marleen.